Hvad er antioxidant

Antioxidanter acai bær

Acai bær har verdens højeste naturligt forekommende niveau af antioxidanter. Blandt andet antioxidanterne Polyphenolic, Anthocyanin og Tocopherol.

En antioxidant er et stof der modvirker oxidation (ødelægende iltning af levende væv). Antioxidanter kan forekomme som mineraler, vitaminer eller enzymer, de indgår i enzymsystemerne i vores krop, som hele tiden er i funktion. Derfor kan antioxidanter forebygge eller forsinke, at sunde organer i vores krop bliver udsat for oxidering, og dermed beskadiget eller ødelagt.

De frie radikaler

De frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, der er yderst aktive, kemiske brudstykker af stoffer, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere (ødelægge det). Frie radikaler dannes i store mængder i for eksempel cigaretrøg, smog, ozon, radioaktiv bestråling og forurenet luft. Desuden påvirkes de frie radikaler af stress og fed kost. De frie radikaler vil konstant søge at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ødelæggelse, som kan forårsage celleforandringer i vores krop. Særligt sårbare dele af cellerne er vores DNA, RNA, andre proteiner og lipider (fedtstoffer). Her er det, at antioxidanterne kan stoppe de frie radikalers hærgen ved at optræde som stedfortrædere for andre livsvigtige molekyler.

Antioxidanternes virkning mod de frie radikaler

Antioxidanter beskytter de afgørende dele af cellerne ved at neutralisere disse “frie radikaler”. Det gør de ved at afgive en elektron, som gør en ende på radikalernes kemiske aktivitet. Antioxidanter bliver ikke selv til frie radikaler, for de er stabile både med og uden denne elektron, som de frigiver.

Forskning

Eksempel vis kan en ny række undersøgelser påvise, at antioxidanter i kaffe er med til at forebygge en række kræftformer. Flere befolkningsstudier finder, at kaffedrikkere har lavere risiko for at få kræft i mundhule, svælg, spiserør og tyktarm.

Der er også lavet en større kinesisk undersøgelse af forholdet mellem antioxidant og kræft. Denne undersøgelse studerede effekten af en kombination af beta-carotene, vitamin E og selenium, på sunde kinesiske mænd og kvinder med en høj risiko for at udvikle mavekræft. Undersøgelserne viste en betydelig mindsket risiko for mavekræft, samt andre kræftformer.

Der er dog også fremkommet en undersøgelse i Finland som viste en negativ virkning af antioxidanten Beta-caroten. Ved forsøg med et stort indtag af vitaminen Beta-caroten, viste undersøgelsen at nogle af de mandlige rygere fik forøget deres risiko for at få lungekræft. Så den “hellige gral” er måske ikke fundet endnu, og der er stadig ikke 100 % enighed om hvor vidt, og hvilke sygdomme antioxidanter kan forebygge.

Meget tyder dog på at mange mennesker i dag udsættes for enorme mængder “frie radikaler”, så det er svært at afvise vigtigheden af at få en rimelig dosis antioxidanter i sin daglige kost.

Kilde: Wikipedia, U.S. National Cancer Institute, Netdoktor

2 kommentarer »

 
 

Skriv et svar

XHTML: Du kan bruge disse tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>