Om Acai

Acai palmer

Acai palmer

Acai (udtales: a-saj-i) bærret vokser på palmen af samme navn (acai) i Amazone regnskoven, man er dog pga. den store efterspørgsel, de senere år begyndt at kultivere palmen. Bærret tilhøre kategorien af de såkaldte “Superfoods” (fødevare som har et exceptionelt højt sundhedsfremmende næringsindhold), og ligger klart i toppen af denne kategori. I USA har bærret vundet enorm popularitet, også blandt de kendte, Oprah Winfrey skriver rosende om Acai bærret på sin blog, og Brad Pitt skulle efter sigende have tabte sig 9 kg på 2 måneder, inden indspilningen af filmen “Burn After Reading”, ved indtagelse af acai extract.

Acaibær har verdens højest naturlige forekomst af Antioxidanter, blandt andre anthocyaniner og E-vitamin. Antioxidant er det stof som beskytter mod virkningen af de “frie radikaler”, som har en destruktiv og skadelig indvirkning på det levende væv. Dette er en af årsagerne til at acaibærret bliver tillagt så mange positive egenskaber (Læs mere om antioxidant her..).

Acaibær

Derudover indeholder acai-bærret helt unikt de sunde omega-3 fedtstoffer, som vi som regel får fra fisk, og omega-6, som vi får fra planteolier og nødder.

Der er blevet sagt meget om acaibær, blandt andet at barret skulle have stor sundhedsfremmende virkning på kroppen, og mindske chancen for hjerte-kar sygdomme, kræft, alzheimer og mange andre kroniske sygdomme. Det er dog også blevet hævdet at acai-bærret egner sig som slankemiddel, hvilket dog også betvivles af mange. Jeg vil i denne blog prøve, at undersøge hvilke egenskaber bærret med rimelighed kan tillægges.

Vitamin og mineralindhold i acaibærret: Vitamin B1 (Thiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Vitamin C, Vitamin E (Tocopherol), Jern, Kalium, Fosfor, Calcium, Omega 6, Omega 9, Aminosyrer, Protein, Antioxidanter (især Polyphenolic og Anthocyanin)

18 kommentarer »

 
 • Reimer Johansen siger:

  Jeg skal kun spørge om at det er rigtigt at acai er god for hjertet?
  Jeg havde også hørt at rosenrot er også godt for hjertet.

  Hvis det kan lade sig gøre vil jeg meget godt høre hvilket af dem er bedst?

  Med forhånd tak – Reimer

 • admin siger:

  Hej Reimer,

  Der er stadig begrænset dokumentation om hvor vidt og hvordan antioxidanter virker, samt hvilke egenskaber de enkelte antioxidanter har.

  Ingen ting overtrumfer dog motion, fedtfattig og vegetabilsk kost. Samt evt. et glas rødvin eller to om dagen.

  Dog kan man sige at mængden af fedtsyrer og det høje indhold af anthocyaniner i acai bær gør, at det som udgangspunkt ikke er skadeligt. Det bliver i visse tilfælde også anbefalet at spise fisk eller Omega-3, da man mener der er en direkte sammenhæng her. Generelt bør man dog ikke forfalde til kosttilskud, når det angår hjertet.

 • Hej
  Her finder du opskrifter med alle sunde bær

 • Orla siger:

  Hej

  Er der nogen, som har kendskab til acai kapsler og diabetes type 1?
  Jeg har nemlig type 1 og er begyndt på kapslerne. Jeg er dog blevet i tvivl om, hvorvidt de måske kan være farlige for mit helbred.

 • admin siger:

  Hej Orla,

  Det burde ikke være et problem, da der er en ret begrænset mængde sukker i acai kapslerne, der skulle ikke være andet der kan konflikte diabetes type 1. Hvis du drikker juice, vil der selvfølgelig være betydeligt mere sukker, som ved det meste andet frugt. Dog mener jeg ikke at det er muligt at få ren Acai juice i Danmark eller for den sags skyld i Europa, man kan vist købe noget fra den anden side af atlanten, men prisen ligger vist et godt stykke over 500kr. per liter, før moms, afgifter osv.

 • Jakob siger:

  Har du kendskab til nogen steder i københavn hvor bæret kan købes i dets friske form?

 • admin siger:

  Hej Jakob,

  Nej, desværre. Jeg er endnu ikke stødt på bærret i frisk form. Der har så, vidt jeg ved, været et firma som har importeret Acai-is, men jeg tror dog ikke længere at de gør dette. Alternativet er juice, men de juice/smoothies jeg er stødt på, har som regel kun haft 5-10 % acaibær, den resterende del har været æblejuice og lignende. Men det burde dog være muligt at finde noget, i København, som er lidt mere reelt. Problemet med den rene Acai-juice / vin / smoothie er som regel prisen, da en halv liter Mona vie eller lignende koster flere hundrede kroner. Og mig bekendt skal dette også skaffes fra Staterne.

 • Helle siger:

  Jeg så en lille mini film om Acai her forleden på en webside kan desværre ikke huske hvilken, en mand der kravler op i et træ hog henter dem er meget spinkel går ud fra at det er den kravlen op og ned jeg regner da med at osse han spiser dem,men til sidst i filmen står der nogle damer og arbejder med disse bær, jeg går da stærkt ud fra at de osse spiser dem, de var ikke tynde men kraftige og jeg tænker når de omgår dem hverdag ,må man gå ud fra at de osse spiser dem på et eller andet tidspunkt :-)Jeg er begyndt på dem dog ud fra andre årsager.

 • Erfahrungen siger:

  Excellent blog post, I have been reading into this a bit recently. Good to hear some more info on this. Keep up the good work!

 • Kit siger:

  Hej.
  Hvor mange dages forsyning er der i en pakke?

 • Anna siger:

  Hej alle.

  Er der nogle af jer der kan oplyse mig om bivirkningerne ved at spise bæret i pilleform?

  Mvh Anna

 • Signe siger:

  Et nyt dansk firma sælger fra 1. april 2013 økologisk frossen acai og frysetørret acia, og er derved et rent produkt uden tilsætningsstoffer. Se mere på acaiacai.dk.

 • Michael Schou siger:

  Hejsa

  Man kan købe acai produkter på acaishop.dk
  Man kan i denne shop købe acai som økologisk smoothies, økologisk frysetørret pulver eller som frossen acai.

  man kan også køve økologisk acai som frost i Rema 1000

 • admin siger:

  Hej Anna,

  Det beror meget på hvad du køber. Nogle steder er der tilsat andre stoffer som koffein og lign., dette er typisk når piller/kapsler markedsføres som slanke eller træningsmiddel. Det er ikke alle steder at det fremgår klart, men som hovedregel fås de rene produkter ofte i helsekost webshops, hvor der også er et stort udbud af andre kosttilskud, her vil der også ofte være en indholdsfortegnelse over hvad der er i varen.

 • Helle Jørgensen siger:

  Jeg har lige læst en annonce om ekstrem vægttab ved indtagelse af Purpura Bacca pillen. Pillen skal tages sammen med Zyloslim for at opnå resultater

  Jeg har ikke selv prøvet pillerne, men har i meget lang tid taget Acaipillen for at få antioxidanterne.
  Jeg kan ikke finde bevis på nettet, men da de to bær minder usandsynligt meget om hinanden, har jeg på fornemmelsen at der er tale om det samme bær!!!!

  Er der nogen som kan bekræfte dette??

 • admin siger:

  Hej Helle,
  Jeg har søgt lidt på produktet. Umiddelbart ser det ud til, at være et sammensat produkt hvor der indgår Acai ekstrakt. Zyloslim, ser også ud til at være et sammensat produkt.

  Det eneste jeg ser som problematisk, er blandingen af de to produkter. Det lyder mest af alt som, et salgstrick. Hvis du vælger, at prøve et sådant produkt så vær opmærksom på to ting.

  Du ikke lider af nogen sygdomme, især hjerte-kar sygdomme.

  Samt, at du læser købsbetingelserne igennem. Mange af disse slanke produkter sælges med et abonnement, som kan være svært at få afsluttet på ordentlig vis. Hvis de har et ordentligt produkt, sælger det sig selv uden en abonnement ordning tilknyttet. Lidt som Omega3 og Acai bær.

 • Jennifer siger:

  Hej.
  Jeg har fundet nogle Acai bær, tror nok det er i pilleform
  Link..
  men kan du svare mig på om det er i pilleform og om det rent faktisk virker som slankemiddel?

 • admin siger:

  I Danmark anses alle fødevare og bakterier, som udgangs punkt, at være potentielt farlige eller skadelige for mennesker. Det er faktisk kun medicin, man må sundheds-anprise her i landet.

  Men jeg vil anbefale, at kigge i nogle af kilderne her på siden. Da der er nogle forskningsstudier, som antyder at der kan være sammenhænge mellem forbrændingen og indtaget af frisk eller frysetørret “Acai berry”.

 

Skriv et svar

XHTML: Du kan bruge disse tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>